Kirjeldus
Toiteväärtus 100g kohta:
Energia 2512kJ/600kcal, rasvad 48g, sh küllastunud rasvhapped 5g, sh monoküllastumata rh 5,5g, polüküllastumata rh 37,5g, süsivesikuid 5g, sh suhkruid 2g, kiudained 8g, valku 31g, soola 0g, B3 vitamiin 15mg, fosfor 1480mg, magneesium 630mg, mangaan 3,87mg, raud 10,1mg.
Kasutamine: snäkina, salatitel, smuutides, müslides, küpsetamiseks, pudruks, kanepipiima valmistamiseks jne. Maitselt sarnased piinia- ja päevalilleseemnetele, on kanepiseemned toitvaks lisandiks toidu valmistamisel.
Tootja: Health link s.r.o., Tšehhi
Päritolumaa: Rumeenia
Kanepiseemned kuuluvad oma kõrge toiteväärtuse tõttu supertoitude kategooriasse. Supertoidud on maailma toitaineterikkaimad toiduained. Neis leidub hulgaliselt vitamiine, mineraalaineid, bioflavonoide, bioaktiivseid aineosakesi, antioksüdante, aminohappeid ja rasvhappeid. Supertoidud imenduvad hästi ja nad seedivad peaaegu täielikult ilma selliste jääkideta, mis koormaks organismi. Nende toitainete hulk võib olla kümne või isegi sajakordselt suurem võrreldes muude toiduainetega.
KANEPI KASULIKKUS
Kanep oli vana Hiina, India ja Kreeka ravitsejate tavaline ravim. Kanepis leiduv mittepsühhoaktiivne kannabidiool (CBD) on aine, millel on raviomadused. USAs ravitakse kanepiõliga epilepsiahaigeid lapsi, Euroopas hulgiskleroosi. Kanepist valmistatakse glaukoomi ravimit, keemiaraviga kaasneva iivelduse ravimit ja aidsihaigete söögiisu suurendamise ravimit.
Oomega-rasvhapped
Koos linaga võib kanepiseemneid polüküllastamata rasvhapete suure sisalduse poolest võrrelda rasvaste merekaladega.
Oomega-3 rasvhapped tagavad rakumembraanide normaalse ehituse ja talitluse. Eriti olulised on nad närvirakkude töö tagamisel ja ajus neuronite ühendusteede isoleerimisel. Omega-3 rasvhapete pidev tarbimine aitab vältida südame-veresoonkonnahaigusi, samuti alandavad vererõhku ja vere kolesteroolisisaldust, parandavad vere hüübivust ja muudavad veresoonte seinad elastseks. Omega-3 hoiab ära trombide tekke ning on põletikuvastase toimega. Omega-3 rasvad aitavad akne ja põletike ja naha kuivuse vastu (sh kõõma), muudavad naha pehmemaks ja elastsemaks. Omega-3 hoiab naha niisutatuna ja tugevana, nahk näib noorem ja tervem välja. Omega-3 rasvadel on suurepärane võime välja lülitada geene, mis käsivad kehal toota rasvarakke. Seda peetakse looduslikuks rasvapõletajaks. Samuti on omega-3 abiks liigestele. Omega-3 on üks looduslikemaid liigesetoite, liigeste probleemide korral tuleks vaadata just omega-3 poole. Omega-3 vähendab liigeste jäikust, valulikkust ja turset. Artriidi puhul on inimesed omega-3 abi saanud.
Oomega 3 toetab:
• Südame- ja veresoonkonna tööd
• Kolesterooli alandajana
• Aju tööd
• Tõstab meeleolu, vähem depressiooni
• Vähenenud infarkti ja insuldi oht
• Rasvapõletust
• Parandab lihaste taastumist
• Liigeste tervist
• Naha tervist
- Oomega 3 aitab leevendada:
- Põletikku
- Kõrget vererõhku
- Diabeeti
- Artriiti
- Osteoporoosi
- Skisofreeniat
- Astma
- Menstruatsioonivalud
- Vähk
Oomega-6 rasvhapetel on kasvamise ja arengu juures suur roll. Omega-6 rasvhape aitab tugevdada ka immuunsüsteemi.