Kirjeldus
Toiteväärtus 100g: 1482kJ/354kcal, rasva 10g, sh küllastunud rasvhapped 3,1g,, süsivesikud 65g, sh suhkur 3,1g,valku 8g soola 0g.
Päritolumaa: India
Tootja: Dary Natury, Poola
Mahetoote märgistus PL-EKO-01. Toodetud EL välises põllumajanduses.
Kurkum ehk kollajuur on Lõuna-Aasiast pärit ingveri sugulane (nimetatakse ka kollaseks ingveriks), mis kuulub ka idamaise karri koostisesse. Kurkumi aktiivaineks on kurkumiin, võimsate raviomadustega aine, mis on maksa toonust tõstev. Pärsib kasvajate tekkimist ja vohamist.
Kasuta kurkumit koos musta pipra, cayenne pipra või tšillipipraga. Mustas pipras sisalduv piperiin on tervist toetavate omadustega. Tegemist on bioaktiivse alkaloidiga, mida leidub ka nt tšilli ja cayenne’i pipras. Piperiin aitab leevendada peavalusid, iiveldust, liigesevalusid ja seedeprobleeme ning sel on samuti põletikuvastane toime.
Mitmes uuringus tuuakse välja, et sellisel põletikuravimil on palju vähem kõrvaltoimeid, kui levinud mitte-looduslikel antibiootikumidel.
Mustas pipras olev piperiin suurendab kurkumis oleva kurkumiini toimet isegi kuni 2000%.
Lisaks aitab piperiin organismil kurkumiini paremini omastada. Musta pipart pole vaja palju lisada – samamoodi nagu teed tavaliselt süüa, samas suurusjärgus paned ka musta pipart kurkumile juurde.
Milline on soovitav päevanorm ja maksimaalne lubatud annus, sõltub inimese kehakaalust ja toitumisharjumustest. Üldiselt piisab mõju avaldamiseks teelusikatäiest kurkumi-piprasegust, mida võid segada meega või sooja veega. Kui maitse on harjumatu, lisa ingveripulbrit või kaneeli. Võid proovida segada neid ka kookosõliga.
Nagu ikka – alustada tuleks väiksemate doosidega.
Kurkumi üledoosi korral võib esineda kerget iiveldust, peavalu või nahapunetust.
Allikad: organicfacts.net, healthline.com
Kasutamine: Seda võib panna pea kõikide pajaroogade ja kastmete sisse, raputada seda pastatoitudesse ja lihale. Kuna tegu on rasvlahustuva ainega, suureneb kurkumi ravitoime, kui seda pisut kuumutada ja rasvaga kombineerida. Samas toimib suurepäraselt ja tervendavalt ka kurkumitee.
Lihtne kurkumitee retsept:
3 kuhjaga teelusikat kurkumit
1 kuhjaga teelusikas jahvatatud nelki
2 kuhjaga teelusikat jahvatatud kardemoni
2 teelusikat kaneeli
2 teelusikat jahvatatud ingverit (sobib ka värske ingverijuur) u 1,5 liitrit vett
Lisa vürtsidele vesi ja lase keema. Keeda segu madalal tulel 10 minutit, et maitseainete rikkalik maitse ja tervistav toime teesse jõuaksid. Lase kurkumiteel sobiva temperatuurini jahtuda ja lisa vastavalt maitsele mett. Hoidu mett liiga kuumale teele lisamast, kuna see hävitab mee sees olevate ensüümide aktiivsuse. Soovi korral võid teele lisada ka mandli- või pähklipiima. Naudi terviseks!
Allikas:
Liisu Orav
www.telegram.ee