Toorkakaooad Criollo 250g BIO

Parim enne: 10.04.2025

8.60

 

Rikkalik magneesiumi, kaltsiumi, väävli, tsingi, raua, vase, kaaliumi ja mangaani allikas. Sisaldab polüfenoole, antioksüdante, flavonoide, B1, B2, B 3, B5, B9, E vitamiine, südamesõbralikku oleiidhapet, monoküllastumata rasvhappeid.

Toorkakao antioksüdantide mõju:

Südameveresoonkonna tervis – avardab veresooni, vähendab vereklompide teket, parandab vereringet, reguleerib südamelööke ja vererõhku, alandab halba kolesterooli, vähendab insuldi ja südameatakkide riski.
Kaitseb keskkonna- ja metaboolsete mürkide eest – parandab vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjustusi ning võib vähendada teatud vähkide riski.
Närviülekande andurid ehk neurotransmitterid: suurendab teatud neurotransmitterite taset ajus, edendab positiivset hoiakut, aitab kaasa taastumisele ja lihtsalt aitab end hästi tunda.
Serotoniin – tõstab ajus serotoniini taset, toimides nii loodusliku antidepressandina, aitab suurendada heaolutunnet.
Endorfiinid – stimuleerib endorfiinide eritumist, tekitades naudingulaadset tunnet, mis sarnaneb jooksjatel tekkivale tundele peale mitme kilomeetri jooksmist.
Fenüületüülamiin – see tekib ajus siis kui inimene on armunud. Toimib nagu kerge tujutõstja ja antidepressant. Parandab keskendumisvõimet ja tõstab erksust.
Anandamiin – „õndsuse kemikaal“, seda tekitab aju siis, kui tunneme end suurepäraselt. Kakao sisaldab mõlemaid N-atsüületanoolamiine, mis suurendavat ajutiselt ajus anandamiini taset.
Magneesium – kakao on ülimalt rikas magneesiumi poolest. Magneesium tasakaalustab ajukeemiat, ehitab üles tugeva luustiku ja aitab reguleerida südamelööke ja vererõhku. Magneesiumi vaegus on seotud ülepingete, südamehaiguste, diabeedi ja liigeste probleemidega.
Väävel – kakao on rikas nn ilumineraali ehk väävli poolest. Väävel aitab üles ehitada tugevad juuksed ja küüned, muudab naha kauniks, puhastab maksa ja toetab terve kõhunäärme toimimist.
Esmavajalikud rasvad: on väärarusaam, et šokolaad teeb paksuks. Tegelikkuses on kakaovõis olevad rasvad tervislikud rasvad. Kakao sisaldab oleiinhapet, südamele kasulikku monoküllastamata rasva, mida leidub samuti oliivõlis – mis võib tõsta hea kolesterooli taset. Samuti aitavad kakaos olevad ained vähendada söögiisu.

3 laos

 

Kirjeldus

Toiteväärtus 100g: energia 1884kJ/450kcal, rasva 31g,sh küllastunud rasvhapped 19g, süsivesikuid 32g, sh suhkur 0g, kiudaineid 13g, valk 12g, sool 0,063g.

Päritolumaa: Dominikaani Vabariik

Kirjeldus: Toored kakaooad, mida on kuivatatud  madalal temperatuuril. Rikkaliku maitsega, toitvad.

Kasutamine: Toorkakao ube võib süüa ehedal kujul  võib purustada (kohvijahvatajaga) väikesteks tükkideks. Lisada küpsetistesse, puistada jäätisele, lisada kokteilidele, segudele, suupistetele, müslile või kasutada magustoiduks.

Soovituslik päevane annus: 10-20 kakaouba.

Šokolaadikook mustade ubadega

2 x 400 g konserv või keedetud ube  (võimalusel musti ube)

1 sl vanilliekstrakti

6 suurt muna

200 g pehmet toasooja võid

200 g heledat muscovado või kookospalmi suhkrut

70 g kakaopulbrit

30g jahvatatud toorkakao ube

2 tl küpsetuspulbrit

85 g tumedat šokolaadi

Kuumuta ahi 180 C. Määri 20×30 cm neljakandiline koogivorm õliga, siis vooderda küpsetuspaberiga.

Loputa konserv või keedetud oad jooksva vee all, nõruta hoolega.

Pane oad, vanilliekstrakt, sool ja 2 muna sügavasse kaussi ning püreesta saumikseriga ühtlaseks.

Pane või, suhkur, kakaopulber, jahvatatud kakaooad ja 4 muna teise kaussi, sega elektrimikseriga ühtlaseks ja kreemjaks. Sega juurde küpsetuspulber, siis oasegu ning hakitud šokolaad.

Tõsta segu spaatli abil vormi, silu pealt ühtlaseks. Küpseta 180-kraadises ahjus 25 minutit, kuni kook pealt sõrmega vajutades küpsenud tundub.

Lase jahtuda, siis lõika ruutudeks ja serveeri. Kook säilib karbis paar päeva toatemperatuuril või nädala külmkapis.

Idee: BBC Good Food (mai 2015)